23.03.2020

Zajedničko saopštenje za štampu o telefonskom razgovoru kancelarke Angela Merkel sa premijerom Albin Kurti

Priština, 23. mart 2020.

Zajednička izjava portparola Savezne Vlade, g. Steffen Seibert i portparola Vlade Kosova, g. Përparim Kryeziu:

Danas, tokom dana, kancelarka Angela Merkel i premijer Albin Kurti održali su telefonski razgovor.

Tokom razgovora oni su razmenili mišljenja o bliskim bilateralnim odnosima, usklađivanju reformi na Kosovu sa Evropskom unijom, kao i o situaciji u regionu. Kancelarka Merkel je ponudila premijeru Kurti podršku u borbi protiv korupcije i širokog i ambicioznog programa reformi u zemlji. U tom kontekstu, Savezna Republika je ponudila specifične savete od nemačkih eksperata.

Razgovaralo se i o borbi protiv virusa Korona. Kancelarka je obećala da će razmotriti podršku prema Kosovu u suočavanju sa ovom krizom.

Isto tako, razgovaralo se i o dijalogu Evropske unije o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a takođe i o tarifi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koja je uspostavljena 2018. godine od strane tadašnje vlade. Kancelarka je pozdravila predlog odluku kosovskog premijera o potpunom ukidanju tarife nakon 1. aprila, koje će slediti nakon ukidanja tarife na sirovinu od prošle nedelje. Ona je takođe podržala dijalog, pod vođstvom Evropske unije, koji treba da ima za cilj ukidanje svih trgovinskih ne-tarifnih prepreka između Srbije i Kosova. Oba sagovornika su izrazili uverenje da ne treba da postoje prepreke u odnosima između Kosova i Srbije.

Kancelarka i premijer podržavaju ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Cilj ovog procesa ostaje postizanje pravno obavezujućeg sporazuma koji osigurava punu normalizaciju odnosa i koji služi narodima obeju država.